Studenterkørsel og køre/hviletider

hviletid

Kørsel med en lastbil underlagt regler for køre/hviletid. Det er regler, der er til for at beskytte chaufførerne mod at køre for længe. Reglerne skal at øge sikkerheden. Køres studenterkørsel på ladet af en lastbil, gælder reglerne og køre/hviletid på lige fod med almindelig godstransport. Som noget nyt har politiet i 2014 skærpet tilsynet med studentervogne. I kan læse mere om dette her:

Fokus på sikkerhed i forbindelse med studenterkørsel

Midt- og Vestsjællands Politi – Tungvognscenter Øst (TCØ) – har fokus mod førere og køretøjer, der benyttes til studenterkørsel. Derfor vil vi gerne informere, om de regler der er forbundet med studenterkørsel.

Som kommende student er det derfor vigtig af være opmærksom på nedenstående, inden i indgår en aftale med en vognmand:

Som reglerne er nu skal lastbilen skal have installeret en fartskrivere/kontrolapparat. Det er et instrument, som kontrollerer køre/hviletiden. Mange veteranlastbiler har ikke et kontrolapparat installeret. Denne regel kan ændres hvis der kommer en ny vejledning fra Politiet.

Chaufføren skal holde lovpligtige hvil undervejs. I tilfælde af studenterkørselen skal afvikles over længere tid, kan der være brug for at skifte chauffør undervejs. Det er nødvendigt for at overholde reglerne. At  kører med to chauffører samtidig er ikke altid nok for at overholde reglerne.

Denne skrivelse fra Justitsministeriet giver lidt baggrund:

http://www.ft.dk/samling/20141/almdel/tru/spm/45/svar/1173216/1422904.pdf

Der er endnu ikke kommet en skriftlig vejledning fra Rigspolitiet, som omhandler fartskrivere og studenterkørsel. Reglerne kan derfor ændres, inden årets studenterkørsel.