Uheld i forbindelse med studenterkørsel 2018

Desværre var sæsonen for studenterkørsel i 2018 præget af nogle uheld.

Ny uhyggelig ulykke: Studenterkørsel få centimeter fra ende hende galt

En 19-årig nybagt student kravlede ifølge politiet søndag aften op på en bænk på ladet af en studenterkørsel. Her stak hans hovede op over tagbøjlerne og ramte en bro. Det skriver BT. Studenten fik nogle “skrabeskader” og muligvis en hjernerystelse. – Han har været ualmindelig heldig, at der ikke skete mere, det må man sige.

Der findes i vores branche som beskæftiger os med studenterkørsel, både seriøse og mindre seriøse, udbydere. De useriøse lever kun op til lovens minimumskrav. Ind i mellem klarer de ikke ens de krav. De seriøse udbydere arbejder aktivt med sikkerhed, og har taget forholdsregler som overstiger lovkrav.

Hos Festlastbiler.dk, som er en seriøse udbydere af studenterkørsel, er sikkerheden for studenterne vores vigtigste opgave. Vi skal sørge for at transportere studenterne uden at de kommer til skade.

Hvad er så nogle af udfordringerne for sikkerheden?

Hastighed. Reglerne for studenterkørsel er regulerede i et stykke lov: Bekendtgørelsen om eksamenskørsel.

Bekendtgørelse om eksamenskørsel, optog mv. – retsinformation.dk

Bekendtgørelse om eksamenskørsel, optog mv. I medfør af § 83, § 118, stk. 8, og § 134 b, stk. 2, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december 2013, som ændret ved lov nr. 373 af 14. april 2014, lov nr. 736 af 25. juni 2014 og lov nr.

I bekendtgørelsen er sat at hastigheden må ikke overstige 40 km/t i tættere bebygget område og 60 km/t uden for tættere bebygget område. I en hastighed af 60 km i timen vil en kraftig opbremsning (for at for eksempel undgå en farlig trafiksituation) have den konsekvens at studenterne bliver slyngede rundt på ladet med stor kraft og risikerer at komme til skade.

Udsyn. En studenterlastbil er indregistreret til godstransport. Normalt behøver man ikke holde øje med de ting man transporterer. Normalt har en lastbilschauffør kun sine sidespejle til at se hvad der sker bagud.

Dårligt materiel. Opbygning af studentervogne er også reguleret via et stykke lov.

Bekendtgørelse om indretning og udstyr for køretøjer, der anvendes til studenterkørsel, optog mv. – retsinformation.dk

BEK nr 375 af 18/05/2004 – Bekendtgørelse om indretning og udstyr for køretøjer, der anvendes til studenterkørsel, optog mv. – Transport-, Bygnings- og Boligministeriet

Men i denne lov står intet om de materialer som skal bruges ved opbygningen af en studentervogn og hvilket tryk for eksempel siderne på studentervognens lad skal kunne modstå.

Alkoholforbrug og nedsat evne til at adskille hvad som er farligt og hvad som ikke er. Der bliver drukket igennem til en studenterkørsel. Og det gør at man udsætter sig for farer som man normalt ville undgå. Læne sig for langt ud over siden på lastbilen, klatre på lastbilens overbygning imens den kører, hoppe af lastbilen når den stadig kører og andre lignende farlige situationer.

Hvordan kan man forbedre sikkerheden?

Hvad gør så seriøse studenterkørsel firmaer for at aktivt sikre at studenterne ikke kommer til skade? Her er nogle eksempler hvad Festlastbiler.dk gør for at aktivt forbedre studenternes sikkerhed.

Vi kører ikke hurtigere en 30-40 km/timen. Den lavere hastighed nedsætter både kraften ved en katastrofe opbremsning, og gør det muligt for chaufføren at reagere på farlige situationer på en mere kontrolleret måde.

Festlastbiler.dk har installeret sikkerhedskameraer på ladet. Sikkerhedskameraer er kamera som monitorer ladet og via en monitor i førerhuset viser chaufføren hvad der foregår. Det gør at chaufføren kan holde øje med studenterne oppe på ladet og forhindre farlige situationer.

Siderne på vognens lad og indretningen af ladet bygget i materialer som kan holde for stort tryk uden at gå i stykker. Det kan give stor forskel i sikkerheden på et lad der siderne er opbygget af stål og et lad der siderne er opbygget af træ. Stål vil til enhver tid være et stærkere materiale. Alle Festlastbiler er opbygget med sider i stål.

Og så er det den sidste aspekt. Og der kan man kun opfordre til studenterne og studenternes forældre til mådehold. Drik mere vand/sodavand og mindre alkohol. Så får man en bedre studenterkørsel, og sikkerheden stiger fordi studenterne er mindre berusede.

Studenterkørsel er en dansk tradition som har rødder tilbage til når man kørte studenter med hest og vogn. Det er en af de begivenheder som studenterne glæder sig mest til når de har afsluttet sin eksamen. Det vore et tab af vores kulturarv hvis studenterkørsel blev forbudt.